Przysmaki Czarnogóry


Jesteś 1147 fanem Czarnogóry czytającym ten artykuł! Inni ocenili go na 4.6 / 5!

Wybierając się do Czarnogóry, jeśli chodzi o kulinaria, to należy spodziewać się potraw typowo bałkańskich. Ciężko bowiem mówić o kuchni stricte czarnogórskiej. Dominują dania należące do tych raczej mniej zdrowych i dietetycznych, są tłuste, mięsne i przeważnie ze znikomą ilością warzyw. No przynajmniej jeśli chodzi o przegląd potraw wydawanych w knajpach i restauracjach. W oferowanych posiłkach można odnaleźć także wpływy typowo tureckie (np. kawa parzona na południu kraju), czy włoskie (pizza, makarony). Jak każdy nadmorski kraj, w Czarnogórze zjemy świeże ryby i owoce morza. Co rusz można także spotkać stoisko z lodami, a na straganach oprócz świeżych owców i warzyw jest sprzedawana domowej produkcji rakija oraz oliwa z oliwek.

Specjały z rusztu

Przysmaki Czarnogóry
Przysmaki Czarnogóry
Mieszkańcy Czarnogóry hołdują sobie nieśpieszny tryb życia, co przekłada się również na ich sposób przygotowywania potraw, który jest prosty i nieskomplikowany. Stawiają raczej na jakość poszczególnych produktów, niż na ich wyrafinowane przyrządzanie. Praktycznie każda knajpa ma grill, na którym przygotowuje się nie tylko mięso, ale także ryby (pietrosza, murenę, doradę czy pagrusa) i inne owoce morza. Najpopularniejszym daniem są cevapi oraz pljeskavica, oba przygotowywane z mięsa mielonego (przeważnie wołowo – wieprzowego). Te pierwsze to rodzaj małych mięsnych paluszków, pieczonych na grillu, podawanych zwyczajowo z frytkami oraz ajvarem, musztardą lub kajmakiem (gęstym śmietano-serkiem). Z kolei Pljeskavica, to taki większy hamburger, podawany bez bułki, za to z posypanym na górze miękkim owczym serem. Można skosztować również dzigericy – czyli soczystej wątróbki z grilla albo raznjici, które są po prostu szaszłykami z mięsa.
Warto także spróbować świeżych ryb(Riblja) z grilla oraz kalmarów(Lignije), krewetek i ośmiornic(Hobotnica). Przyrządzane na ruszcie z dodatkiem kilku podstawowych przypraw, pozostaną na długo w naszej pamięci.

Włoskie wpływy oraz pozostałe dania

W Czarnogórze dostaniemy także wiele potraw mocno inspirowanych kuchnią włoską. Będzie to zarówno pizza, jak i makaron z owocami morza, czy różnego rodzaju risotta. Na przystawkę warto wziąć zupę rybną – Riblja Corba, dobrym wyborem będzie też faszerowana papryka – Punjene paprike, podawana z sosem pomidorowym, czy Sarma, która smakiem przypomina nasze gołąbki. Do dań obiadowych można zamówić naprawdę dobrą sałatkę szopską – sopska salata, która jest zrobiona z pysznych pomidorów, ogórka, cebuli i papryki (opcjonalnie) oliwy z oliwek oraz startego owczego sera. Na szybką przekąskę, czy posiłek w drodze, idealnie sprawdzi się burek, czyli rodzaj zawijańca z ciasta filo lub francuskiego, nadzianego mięsem, szpinakiem, serem albo jabłkami.

Coś słodkiego

Przysmaki Czarnogóry
Baklava
Wśród deserów, które warto spróbować w Czarnogórze, jednym z nich jest z pewnością baklava. Jest to znowu ciasto francuskie, jednak tym razem wypełnione miodem i orzechami. Popularnym deserem jest także palacinka – naleśnik podawany z dżemem lub miodem.

Napoje alkoholowe

Przebywając na wakacjach w Czarnogórze warto skosztować lokalnych win. Najpopularniejszą odmianą wina jest tu Vranac i Krstac, a dla tych bardziej wymagających czarogórskie Chardonnay i Merlot. Jeśli chodzi o lokalne piwa to najczęściej spotykanym jest jasne piwo Niksić. Oczywiście można kupić także rakiję, produkowaną z chyba wszystkich możliwych owoców. Na targach i w sklepikach dostaniemy rakiję destylowaną z sfermentowanych winogron, gruszek, śliwek, a nawet brzoskwiń, fig czy jabłek.

Czarnogórskie produkty

Przysmaki Czarnogóry
Prsut
Oprócz dobrej oliwy z oliwek i ajvaru (gęsty sos z pieczonej papryki i bakłażanów), warto zainteresować się serami oraz wędlinami. Najlepszym wynalazkiem wśród nabiału jest chyba kajmak, czyli śmietankowy ser. Smakosze powinni także skosztować njeguskiej odmiany sera. Jeśli chodzi o wędliny, to wśród wędzonych polędwic oraz kobasic (kiełbas), najpopularniejsza jest szynka prsut. Jest ona najpierw moczona w wodzie z dodatkiem soli, a następnie wędzona i suszona przez kilka miesięcy. Jeśli będziemy w okolicach jeziora Szkoderskiego, to warto wstąpić na świeżą rybkę – pstrąga, węgorza albo karpia.

O to jak szukaliście naszej Czarnogóry:

  • ceny w czarnogórze 2017
  • co kupić w czarnogórze
  • wczasy czarnogóra forum
  • koszt przejazdu samochodem do czarnogóry
  • czarnogóra co kupić
  • czarnogóra gdzie na wakacje
  • co można przywieźć z czarnogóry
  • czarnogóra wczasy samochodem
  • ile godzin katowice czrnogora
  • imprezy czarnogora 2017

Dowiedz się więcej o Czarnogórze w 2017:

2 komentarze
  1. Dora 9 miesięcy temu
    Odpowiedz

    O matko, jak się cieszę, że przeczytałam ten artykuł. Wybieram się beztrosko na wakacje do Czarnogóry, a tymczasem widzę, że tam podają ser owczy, czego nie jestem w stanie przełknąć. Dzięki, będę uważać:)

  2. słowianka 4 miesiące temu
    Odpowiedz

    Zaciekawiły mnie wpływy włoskie z chęcią skorzystam !!!
    oraz z czystym sumieniem polecam rakiję oraz nasze rybki – szczególnie karpia poza świętami potwierdzam warto spróbować go na miejscu !!! 😉

Przysmaki Czarnogóry - Czarnogóra 2017

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.